Megalakult a Viator Egyesület

Egyesületi hír
Viator

2016. április 25-én, 12 magánszemély taggal - köztük szerzetesekkel - alakítottuk meg a Viator Természetjáró és Kulturális Egyesületet Budapesten, a Párbeszéd Házában.

Egyesületünk küldetése, hogy teret adjon, lehetőséget kínáljon minél több ember számára az „Úton levés” és a Találkozás megélésére, külső és belső világunk sokszor rejtett értékeinek megismerésére, valamint a test-lélek-szellem egészséges egységének megélésére, a saját út és hely megtalálására a világban. Ennek érdekében sokrétű, minőségi és értékhordozó, elsősorban természetjáró, zarándok és kulturális vonatkozású tevékenységeket végez, ilyen jellegű tartalmakat fejleszt, terjeszt, oktat és népszerűsít, és mindezek érdekében együttműködik különféle szervezetekkel, közegként és közvetítőként működve a különféle civil, egyházi és egyéb szervezetek és az utat keresők ill. járók között.

Céljaink:

• A természeti, kulturális és szakrális örökség megőrzése, védelme, bemutatása, népszerűsítése (ehhez kapcsolódóan ill. beleértve: természetvédelem, környezetvédelem és tájvédelem)
  • A természet ill. a környezet és az ember egészséges kapcsolatának elősegítése
  • A természetjárás különféle formáinak egyéni és közösségi gyakorlásának lehetővé tétele, művelése és népszerűsítése
  • Kulturális, szakrális és keresztény spiritualitású többlettartalommal megtöltött természetjárás, élménytúrázás fejlesztése, szervezése, megvalósítása.
  • Zarándokfogadás, -vezetés és -kísérés kultúrájának művelése és fejlesztése, a keresztény szellemiséggel áthatott turizmus elősegítése, a kapcsolódó tudás és szakmaiság terjesztése egyházi és nem egyházi körökben egyaránt
  • A keresztény, ezen belül is különösen a katolikus spiritualitás és misztika gazdagságának, sokszínű és élő hagyományainak – beleértve a szerzetességet - hiteles, a mai ember számára érthető és értéket közvetítő bemutatása, népszerűsítése (az egyháztól, hittől, vallástól távolabb lévők számára is)
  • A vallás- ill. felekezetközti párbeszéd és a kapcsolódó ismeretterjesztés elősegítése
  • Közösség- és személyiségfejlesztés, önismeret, az értékközpontú és egészséges életmód, az egészséges lelkiség elősegítése, a test-lélek-szellem harmonikus egységének jegyében
  • Hiteles hagyományokra épülő innováció, szakmai alkotó közösség ill. hálózat megteremtése és működtetése a tagok és a különféle partnerek bevonásával
  • Annak elősegítése, hogy az emberek fizikai útjuk mellett tudatos belső utat is járjanak.

Az Egyesület 3 évre választott elnöksége:

• Elnök: dr. Molnár András József
  • Alelnök: Gadácsi Péter
  • Főtitkár: Hartl Mónika.

Az Egyesület hivatalos bejegyzése folyamatban van.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer